Nuffnang Ads

Rabu, 22 Mei 2019

Keistimewaan Lobak Ungu ( Purple Carrot)

*​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ*
Untuk mengisi ruangan kali 
ini, kita akan berkongsi rahsia kehebatan Lobak Ungu.

Seperti yang diketahui, Lobak Ungu merupakan salah satu dari merupakan salah satu ramuan utama Vivix.

Pasti ada yang tertanya-tanya mengapa lobak ungu yang menjadi pilihan Shaklee dan bukannya Lobak kuning yang mudah ditemui dan dikenali ramai.

Seringkali lobak merupakan salah- satu dari sayuran pilihan ibu untuk menu anak-anak. Antara ayat yang sering diguna pakai untuk memujuk anak adalah...
' kalau makan lobak nanti mata cantik, tak rabun.'

Ternyata lobak mempunyai khasiat atau kebaikannya tersendiri.
Tetapi apa yang istimewanya dengan Lobak Ungu (Purple Carrot) berbanding lobak kuning.

Lobak Ungu (Purple Carrot)

Keistimewaan Lobak Ungu
😘 warna ungu yang pada pada lobak adalah disebabkan oleh komponen antioksidan yang dikenali sebagai ANTHOCYANIN.
😘Apa itu ANTHOCYANIN?
ianya adalah unsur yang memberi warna pada pada buah dan sayuran seperti warna merah, ungu dan biru. Ianya merupakan antioksidan.
😘Antioksidan yang terdapat dalam Lobak Ungu berfungsi membantu melawan radikal bebas dalam tubuh yang boleh menyebabkan 'kerosakan sel kekal'.
😘Pengambilan Anthocyanin dalam diet harian membantu mengurangkan paras kolestrol 'LDL' (kolestrol jahat)
 😘Ianya juga membantu melindungi sistem saraf dari mudah rosak akibat oksidasi


Jom kita lihat khasiat yang ada pada Lobak Ungu.
📌Anti-Oksida
Ianya mengandungi lebih anti-oksida berbanding lobak yang lainnya. Anti-oksida ini berfungsi membantu melindungi tubuh dari penyakit.
📌Anti-Radang
Lobak Ungu juga mengandungi anti-radang yang sangat tinggi. Anti-radang ini sangat membantu melegakan bagi mereka yang sering mengalami masalah sakit sendi.
📌Anti-Viral/Anti-Septic
Kamdungan anti-viral/anti-septic yang terdapat dalam Lobak Ungu amat membantu tubuh dalam melawan penyakit berjangkit seperti campak dan juga masalah jangkitan dibahagian dalaman tubuh seperti disaluran kencing, mulut dan perut.
📌Anti-Carcinogen
Anti-carcinogen yang terdapat dalam Lobak Ungu bertindak untuk memerangi dan mengurangkan risiko kanser
📌Rendah Kalori
Ianya adalah rendah kalori dan amat sesuai diamalkan oleh mereka yang ingin mengurangkan berat badan (diet)
📌Tinggi serat
Kandungan serat yang tinggi dalam Lobak Ungu amat penting dalam membantu proses penghadaman serta ianya membantu tubuh untuk menyerap nutrien dengan lebih cepat. Selain itu ianya membantu menurunkan paras kolestrol serta membantu menstabilkan paras gula dalam darah.
📌Vitamin A
Vitamin A dalam Lobak Ungu membantu dalam memgelakkan arteri dari tersumbat dan secara tidak langsung mengelak dari terjadinya strok pada tubuh. Selain dari vitamin A, Lobak Ungu juga mengandungi Vitamin B, C dan E yang membantu merendahkan bacaan kolestrol.
📌Akar
seringkali kita membuang bahagian akar apabila memasak sesuatu hidangan, tetapi tanpa kita ketahui akar Lobak Ungu telah digunakan untuk merawat masalah penghadaman, tonsil dan sembelit dari masa dulu lagi.

Banyakkan kelebihan lobak ungu yang tidak kita ketahui dan terlepas pandang.

Jadi tunggu apalagi.. lepas ini bolehlah tukar pilihan lobak ketika memasak.

Sukar untuk dapatkan Lobak Ungu... usah risau Vivix kan ada.. amalkan Vivix 1 sudu teh sehari untuk kesihatan anda dan keluarga tersayang.




0 comments: