Rabu, 26 Jun 2019

Ibu.... kuatlah demi keluargamu

Perkongsian kisah untuk renungan kita bersama.

Sebuah percakapan Iblis kepada anak buahnya...

"Jika kau ingin merosakkan sebuah keluarga, rosakkanlah dulu ibunya!!"

Beri dia perasaan akan rasa lelah bertubi yang membuatnya merasa lemah dan habis energi.

Jika dia sudah merasa lelah, ambil rasa syukurnya.

Biarkan dia merasa bahawa hidupnya habis untuk mengurus keluarga dan buatlah dia tidak memiliki apapun, selain lelah yang diperolehinya.

Setelah kau ambil rasa syukurnya, buatlah dia menjadi orang yang tidak percaya diri.

Sibukkan pandangan matanya untuk melihat kebahagiaan orang lain.

Buatlah dia lupa akan kebaikan yang dia miliki.

Buatlah dia merasa kecewa dan tidak berharga.

Jika itu sudah terjadi, ambillah juga sabarnya.

Gaduhkan hatinya agar dia merasa ada banyak hal yang berantakan dalam rumahnya.

Buatlah dia merasa betapa banyak masalah yang ditimbulkan daripada anak dan juga suaminya.

Goda lisannya untuk berkata kasar,
hingga nanti anak-anak mencontohnya dan tak menghargainya lagi, lalu bertambahlah kemarahan demi kemarahan, hilanglah aura syurga dalam rumah.

Dan kau akan menemukan perlahan, rumah itu rosak… dari pintu seorang IBU
....

Sekali lagi, makhluk penting itu bernama Ibu.

Lelah yang tidak selesai menjadi tempat masuknya syaitan,

Ia mengambil bahagiamu, mengambil sabar dan syukurmu wahai ibu.

Jangan biarkan syaitan mengambil itu.

Jika kau lelah, rehatlah.

Jika kau lelah, berbagilah.

Sungguh tak ada satupun yang akan membiarkanmu merasa sakit sendiri, jika kau pandai menghargai dirimu.

Ringankan tugasmu ibu.

Jangan menekan dirimu terlalu keras.

Sesekali tidak mengapa rumahmu kotor.

Tidak mengapa betapa banyaknya pekerjaan yang belum kau selesaikan.

Jangan terjebak dalam waktumu, ibu.

Sungguh tugas muliamu jauh lebih penting dari sekadar rutin yang kau lakukan setiap hari.

Rehatlah,
Walaupun tak mungkin kau tempuh jarak puluhan kilo untuk segarkan diri.

Sekadar menyendiri, menyendirilah.

Beri waktu untuk dirimu sendiri.

Sekadar melihat betapa banyak kebaikan yang kau punya.

Betapa manisnya keceriaan anak-anakmu.

Betapa bertanggungjawabnya suamimu.

Rasakan pelukannya.

Ada cinta dan ketulusanmu dalam tegap badannya.

Kau berharga ibu, jangan pernah lupakan itu.

Tetapi, saat mendengar masalah orang lain,kita semakin sedar bahawa perspektif kita menentukan cara pandang kita terhadap masalah.

Jika kita melihat perkara ini sebagai beban, maka kita hanya akan sampai pada titik lelah.

Jika kita memandang diri hanya sebatas pelaku rutin biasa, kita tidak akan menemukan rohnya.

Berilah penghargaan kepada diri kamu, ibu.

Sungguh perananmu jauh lebih besar dari semua keluhanmu.

Jangan biarkan syaitan merosak bahagia dengan mengambil rasa SABAR dan SYUKURMU kerana dari bahagiamu, tercipta ketahanan sebuah keluarga

Baarakallahu fiikum...

Selamat menjemput syurga dalam aktiviti sebagai Ibu dan Isteri yang HEBAT.

Selalu ada BAHAGIA di segala cuaca.

Renungan untuk para ibu Dan wanita2 solehah...

#SmartParentingId
#SumberIstiqomah
#Terapialami
#selfreminder
#Copypaste

Isnin, 24 Jun 2019

Kisah Inspirassi Master Cery


Perkongsian dari Group Awesome (WAHM-iReach)

Nanny Hanum Sha:
jom baca sebentar. utk refleksi diri... kisah pengalaman master cery.. "nenek" shaklee saya yang sudah pun bertaraf jutawan dgn income bulanan lebih 800k.

'income ratus ribu..sebab tu takboleh berhenti dah.lupa baik buruk.mkn duit haram.gila duit..'

Statement yang buat hati terusik
sedih.tapi kejap je. Saya dah latih hati untuk tidak 'tersentak' lama2... Rugi masa dan energy magik saya..hihi. GILA DUIT?.. Oh yes, mule2 buat bisnes shaklee, memang gila duit...haha..target saya..nak dapat at least RM10K sebulan.. mestilah ada target kan..

Apa2 bisnes pun mesti ada target nak untung rugi berapa. kalau tidak bukan bisnes namanya. Sesiapa yang tak meletakan target yang jelas itulah yang tidak maju.

Tahun pertama saya kerja keras bersungguh2 nak capai target 10K..Actually duit itu hanya target, tapi push factor sebenar adalah nak berhenti kerja..itu yg sebenar...memang saya. struggle tunggang terbalik hidup..diketawakan,dikutuk. biasalah...takde istilah rehat2..nonstop work..dikala ramai tak kenal shaklee,tak kenal saya,takde lagi model2 contoh,dikala tiada apa2....

Semua bermula dengan langkah kecil.Selepas 13bulan, memang saya capai target tu....Alhamdulillah

Lepas tu?
Selepas hampir 5thn..ikutkan saya boleh berhenti dah sebab target dah tercapai, malah terlebih2 dah..Sekarang ni pun boleh je berhenti. babai semua... . tapi kenapa takboleh berhenti ni?dah juta2 pun nak tunggu apa lagi?..

KERANA bila dah betul2 menjiwai apa yang dibuat, bukan duit lagi jadi ukuran ..bukan duit lagi jadi target.....tapi melihat 1001 kesan shaklee ke atas beribu keluarga diluar sana..itu yang tak ternilai.. itu yang menjadi ketagih.

Tak percaya dgn apa yang saya tulis ni? cuba tanya semua leader2 yang dah cecah income bulanan 5 angka atau at least 5ribu ke atas.. bagi mereka buat bisnes shaklee bukan lagi sebab atas dasar duit..mereka takkan mudah give up dgn ujian dan cabaran... Yang biasanya rapuh dan senang give up ni mereka2 yang income bonus bawah 5ribu..haa yang tu memang tak tahan pressure...bila2 jer boleh quit....

Dari pengalaman saya sendiri,phasa ini lah yg mencabar, Saya sendiri hampir give up ketika 10bulan pertama,income bulanan saya sekitar 2k-3k sahaja..Jenuh menunggu 'pokok' membesar... Tapi alhamdulillah saya tak give up.. kalau tak, tak merasa juta2 sekarang ni..hihihi.. dan yg lebih best tak merasalah banyakkkk lagi yang maniss2 dalam bisnes ni..manisssss...

Jadi kalau ada lagi yang cakap saya gila duit, takbolih quit biz,bunuh sesamaumat Islam, nak ratus ribu sebab nak bersukaria utk diri sendiri.. . hahah.. tergelakk saya..kalaulah mereka tahu kemana duit itu semua pergi.....i wish diorang tahu.. tapi tak perlu lah kot saya publish statement perbelanjaan saya...

Saya shoping2 pun, tak berapa sangat nak dibandingkan yang dialirkan keluar ke yang sepatutnya.... cuma orang taknampak...ingat kami takde komitmen. Tuhan je yang tahu..Kalau nak tengok sangat, haa, mari jumpa I,tengok aliran wang keluar masuk ke mana

Jika ada yang nak menilai status ini RIAK..silakan...

Misi dan visi saya bukan untuk mencari 1000 followers yang suka fanatik kat saya.. tapi Misi dan Visi saya ingin membuat 1001 kebaikan, ingin melahirkan 1001 leader yg berkualiti yg lebih hebat dari saya.. Well... at the end of the day, only kindness matters...

Okey last.. sambung satu lagi nak luahkan ni. detik manis di Long Beach.....setiap detik dipersidangan global Shaklee di Long Beach antara detik terindah dalam hidup. menyaksikan anak2 buah Jutawan diraikan,diiktiraf di mata antarabangsa.. speechless pun yer gak.... speechless sebab macam tak percaya betapa cepat mereka 'membesar'..dulu mereka hanya customer,distributor.. sekarang masing2 dah menjadi leader2 yg hebat....masyaAllah..syukur atas anugerah ini...

Tuhan sahaja yang tahu apa yg saya rasa di kala ini... pengorbanan dan kesakitan hampir 5 tahun tak terasa dah...Harapan saya hanya satu...melihat caj2 kebaikan bertebaran di muka bumi ini.

Biar diuji 10001 ujian, tapi atas dasar sayangkan keluarga Shaklee Jutawan saya,saya masih bertahan disini.... Bagi saya,hanya keyakinan dan rasa sayang yang akan buat saya bertahan dalam bisnes.Love.Faith.Courage

Semoga saya kuat untuk meneruskan perjuangan harini dan akan datang....

Akan saya

pegang kata2 hikmah ini ..
"Jika tiada bahu untuk menangis, lantai selalu ada untuk terus bersujud. tunduklah di saat yang lain angkuh, teguhlah di saat yang lain rapuh,..."

notakaki: okey sekian luahan pagi...harini mode shop till u drop..Lets go..kedai2 pun keliling hotel jer termasuk lah Tiffany&Co..hihihi.

~PuDiNg MiLo RoTi~

Tiada penerangan foto disediakan.

Bahan-bahan
10 grm agar2 serbuk
600 ml air
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat manis
1 cwn milo
3 keping roti..

Cara membuatnya 😃

👉Roti diblander bersama dengan susu cair..
👉Masukkan air & agar2 dalam periuk, Kacau rata dan letak atas gas..
👉Masukkan susu pekat manis. Kacau hingga sebati...
👉Masukkan roti yg dah diblander dgn susu cair.. masak hingga mendidih..
👉Ambil sedikit adunan letak atas permukaan acuan puding (kalau guna loyang tidak perlu asingkan)
👉Masukkan selama 5 minit dalam freezer..
👉Masukkn milo dalam baki agar2..Kacau rata supaya milonya larut..
👉Tapis dan masukkan dalam acuan..
👉Masukkan dalam peti ais..
👉Tunggu keras & bolehlah dikeluarkan dari acuan...

Dah siap...
Selamat Mencuba


#selamat mencuba...very simple resipikan.. 😃
Terima kasih tuan empunya resepi atas perkongsian.




Ahad, 23 Jun 2019

Macam mana nak rezeki dari berniaga?


Perkongsian  dari Group  Amazing (WAHM- Ireach)

Effa Jual Shaklee
Macam mana nak rezeki dari berniaga?

Ya bila sebut berniaga dasarnya perlu barang atau produk, wang sebagai pertukaran dan manusia untuk menjalankan urusniaga.

Namun untuk manusia adalah satu makhluk yang unik kerana ia mempunyai hati. Tapi siapakah yang menjaga hati manusia? Ya Allah pencipta sekalian alam. Maka Allah yang izinkan mereka ini tergerak hati nak membeli.

Berniaga ni selain usaha kita memberitahu dunia yang kita mempunyai barang untuk tukaran dengan wang kita perlu usaha nak jemput rezeki.

Antara amalan yang boleh diamal untuk menjemput rezeki :
1. Menjaga solat 5 waktu dengan baik.

2. Menambah solat sunat yang disarankan iaitu solat wudhu, solat sunat sebelum dan selepas solat wajib, sunat dhuha, sunat tahajud.

3. Mengaji Al Quran

4. Berzikir

5. Menghadiahkan bacaan Yassin untuk mak ayah setiap hari.

6. Bersedekah walau hanya memberi kucing jalanan makan.

7. Memaafkan orang sebelum tidur.

8. Mohon maaf dengan suami sebelum tidur.

9. Telefon mak ayah dengan kerap walau tak dapat setiap hari at least selang sehari tanya khabar. Jika dah meninggal bacakan Al Fatihah setiap waktu solat untuk mereka.

10. Sentiasa mendoakan kebaikan pada orang lain.

Sebenarnya ada banyak lagi cara nak jemput rezeki namun paling utama berapa lama kita boleh konsisten ( istiqamah) dalam melakukannya?

Oh ya, bila usaha melakukan tak perlu tanya mengapa Allah tak beri seperti yang kita harapkan ( rezeki datang cepat) kerana Allah sangat suka hambaNya memujiNya maka bersabarlah dalam mengusahakan amalan menjemput rezeki kerana Allah Maha Pemberi.

Bila kita nak berjaya dalam Shaklee, jangan lupa niat untuk membantu orang lain lebih utama. Jangan sedih bila orang menolak kerana pasti ada yang menghargai sebagai ganti.

Teruskan membuat kebaikan insyaAllah balasan yang baik juga menanti.

Sabtu, 22 Jun 2019

Motivasi dan inspirasi dari Master Norita

Perkongsian  dari Group  Awesome (WAHM- Ireach)

Motivasi dan inspirasi dari Master Norita

Mengapa saya begitu yakin ?

Untuk bertahan selama 17 tahun dalam Shaklee tanpa bisnes lain jujurnya saya beritahu kuncinya ialah saya yakin dengan 3 perkara :
1. Produk
Produk Shaklee berkualiti dan harga yang dibayar adalah setanding. Malah ada banyak produk yang claim mereka bagus dengan harga yang mahal tetapi kesannya tidak seperti yang mereka [ pengguna itu ] harapkan.

Produk Shaklee semulajadi, selamat dan berkesan.

2. Sistem
Sistem nya adil. Siapa usaha lebih dia dapat lebih. Pembayaran bonus yang tak pernah tertunda malah sentiasa membayar pada semua SID walau masa ekonomi gawat 2007. Kami lalui dengan biasa dan terus bertahan.

3. Nilai selepas jualan [ Value after sale]
Melalui Shaklee saya menemui banyak nilai. Nilai sihat bila cerita tentang vitamin. Berniaga bukan hanya cerita tentang duit, kekayaan dan kejayaan tetapi nilai ukhwah, nilai keberkatan berniaga, nilai kasih sayang.

Kesetiaan akan lahir bila kita tahu apa yang kita mahu dan ia akan menjadi kukuh bila ada cinta . Cinta bukan pada duit tapi cinta pada produk.

Jika duit yang kita kejar, biasanya jarang jumpa kejayaan pada nilai yang sebenar kerana sibuk menukar bisnes mencari duit yang banyak.

Saya yakin Shaklee adalah bisnes yang sangat menguntungkan bukan hanya untuk dunia tapi akhirat. Kerana setiap orang yang saya kenalkan Shaklee saya sentiasa mendoakan orang itu dapat satu rahmat iaitu lebih dekat kepada pencipta. Apabila seseorang itu sihat, pastinya dapat beribadat dengan lebih baik berbanding masa dia sakit.

Mengapa saya bertahan? Shaklee mempunyai semua yang saya mahu...produk yang berkualiti, sistem yang bagus dan nilai hidup yang saya mahukan. Balik pada diri individu apa yang kita lihat itu yang kita dapat.

Perjuangan perlukan masa , perlukan kekuatan dalaman dan perlukan keyakinan...

Semoga kita semua terus sukses dan setia kerana nilai setia itu boleh dinilai melalui apa yang kita kata, kita lakukan dan kita tunjukan.

Salam kejayaan dari Miri Sarawak.

saya sangat setuju, sistem bagus, produk berkualiti, tambah nilai hidup pd orang lain.

Inilah bisnes yang boleh diganda gandakan dengan banyaknya kerana kita ada semua itu yang berkait rapat dengan manusia.

Saya sayang sgt biz ni yg banyak merubah hidup, bkn diri  saya sahaja tapi semua empayar kita terkesan.

Jika kita dapat jadi orang yang lebih baik dari semalam, tidakkah ini bisnes yang sangat positif?

kita buat, kita dapat.
*******************
Ingin berubah kearah yang lebih baik… anda dijemput menyertai kami.

Kita sama-sama mengubah nasib diri serta keluarga dan dalam masa yang sama kita bantu mereka yang memerlukan.


Wasap sekarang : 011-32360179

Jumaat, 21 Jun 2019

Krim Puff

Bahan-bahan :
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
Tiada penerangan foto disediakan.100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur.....

Cara membuatnya :
Ø  Panaskan oven pada suhu 220 darjah C.
Ø  Satukan butter, air dan gula dalam periuk. Panaskan sehingga butter cair.
Ø  Selepas ia mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas sehingga ia kurang melekat pada dinding periuk. Konsistensi perlulah kental. biarkan adunan betul-betul sejuk.
Ø  Selepas sejuk, masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu sebelum dimasukkan telur seterusnya. Mas pukul guna mixer hingga adunan licin.
Ø  Gunakan beg paip dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka di atas dulang yang telah disapu marjerin.
Ø  Renjiskan cream puff dengan sedikit air.
Ø  Bakar dalam oven dengan suhu 200c hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
Ø  Suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna.
Ø  Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven. Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit.Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya.
Ø  Selepas dibakar. Buatlah lubang dibawah atau belah dua secara melintang dan paipkan dengan krim pastri atau sebarang krim yang anda suka dan salutkan atas dengan coklat cair atau ayakkan dengan sedikit gula icing.

Selamat mencuba
Terima kasih pada tuan empunya resepi diatas perkongsian



































Parut (Keloid) Czer Mengecut


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتهُ.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ
Perkongsian testimoni dari WAHMillionare - Ireach
Testimoni ESP – Parut (Keloid) Czer Mengecut
******
Sejak saya konsisten ESP dan Vitamin C, keloid Czer saya semakin mengecut. Ini perubahan paling besar dari saya sejak konsisten dua benda ne.

Saya memang tak sangka keloid czer yang selama ne orang cakap tak boleh hilang melainkan dengan surgery dan suntikan boleh kecut dan pudar hanya dengan konsisten ESP dan Vitamin C.

Selama ne asyik fokus mau kulit cantik dan putih. Rupanya yang tersembunyi lagi ohsem effect!


Ingin Kenali ESP disini
Ø  https://teratakqasehummi.blogspot.com/2018/01/estimony-gastrik-esp.html (Testimoni Gastrik)

Kebaikan Sibuk - Master Zainul


Perkongsian  dari Group  Awesome (WAHM- Ireach)
-----------
Tahniah Pada Org Yg SIBUK

Korg mungkin rasa letih sebab sibuk dengan banyak sangat benda sejak2 buat Shaklee ni.

...sibuk nak buat poster Shaklee...

...sibuk nak post sharing kat FB/Blog...

...sibuk nak setelkan Master Checklist...

...sibuk nak buat buat order Shaklee...

...sibuk nak Coaching Anak/Cucu...

...sibuk nak layan customer...

...SIBUK...SIBUK...SIBUK...SIBUK...

Tapi korg sedar x sebenarnya keSIBUKan korg tu lah cara Allah/Tuhan nak selamatkan kita drpd buat benda2 tak elok or membazir akibat byk sgt masa lapang. Sebab Allah/Tuhan dah sibukkan kita dgn Master Checklist,

...tak sempat nak DOWN: "...stressnya customer tanya tak beli2.."

...tak sempat nak BERGOSSIP: "...anak mak bedah tu curik laki org..."

...tak sempat nak FITNAH: "...ape laa Ust tu Kahwin sampai 5 bini..."

Bayangkan, berapa banyak DOSA kita dah selamat sbb dah takse masa nak buat benda2 tak elok ni? Syukurlah Allah/Tuhan sibukkan kita dengan Shaklee, dengan Kerja, dengan anak, dengan biz, etc.

Jadi,

Setiap kali korg nak rasa DOWN or ada masa nak FITNAH org lain, cepat2:

...siapkan artikel kat Blog2 Shaklee korg...

...PM customer2 korg pasal promo2 Shaklee...

...ingatkan diri sendiri & anak/cucu Shaklee psl Master Checklist...

Sebelum masa2 kita di-sia2kan Allah/Tuhan, Cepat2 Penuhkan dgn Hal2 Shaklee...  ~ MASTER ZAINUL

Testimoni Set Menyusu. ( Puan Solehah Mariyam Sa’ari)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتهُ.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Perkongsian testimoni dari WAHMillionare - Ireach
Testimoni Set Menyusu.  ( Puan Solehah Mariyam Sa’ari)
******
 saya teruja bila ambik set menyusu ni adalah  sebab KESANnya yang amat menakjubkan, minggu pertama lepas kelahiran memang susu hanya 1oz..

Lepas tu saya try ESP dan ALFAFA, Allah izinkan susu keluar mencurah-curah sampai mak bagitau peti sejuk ni penuh dengan stok susu kamu ja mariyam. Mak nak letak mata ikan-ikan mak ni..

Tau berapa oz sekali pam? 8oz! Memang meriah, siap bagi stok susu kat orang lagi..

Misi dan tok bidan urut pun terkejut tengok stok susu saya.

Alhamdullilah..


Ingin Kenali ESP disini
Ø  https://teratakqasehummi.blogspot.com/2018/01/estimony-gastrik-esp.html (Testimoni Gastrik)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...