Hari nie ummi nak kongsi
resepi yang merupakan salah satu menu kegemaran keluarga ummi
Resepi yang simple dan mudah , yang pastinya sedap.
Biasanya bunga kantan kita masukkan dalam laksa sebagai pewangi.. tak ada bunga kantan bukan laksa namanya.
Sayur Bunga Kantan Goreng
Ramuan yang kita perlukan
Ø 3 ulas bawang
putih -tumis
Ø 3 ulas bawang merah -tumis
Ø 10 batang Bunga
kantan - potong halus (ala-ala bunga rampai gitu)
Ø 2 biji bawang besar –
dihiris
Ø Segenggam ikan bilis (nak
yang lembut ye)
Ø 5-10 biji cili padi (ikut
kepedasan yang diminati)
Ø Garam
Ø Serbuk cukup rasa (nie
klau tak de pun tak pe)
Cara memasaknya
Ø Tumis bawang putih dan
bawang merah
Ø Dah naik wangi masukkan
bunga kantan, bawang besar, ikan bilis dan cili padi
Ø Sesuaikan rasa dengan
garam dan serbuk perasa
Ø Dah lembut bunga kantan
boleh angkat & hidangkan.
Makan dengan nasi panas-panas, ikan
goreng cicah sambal lada….
Tak nampak dah, orang lalu belakang…
Selamat mencuba.
0 comments:
Catat Ulasan