TENTANG BLOG

Isnin, 7 Julai 2014

Segalanya bermula...

Assalammualaikum…….

Hari nie akak  nk cerita…. Macammana akak boleh terpaut hati  ngan Shaklee…. Akak baru  je  join Shaklee…. Nak harga  murah… kena  la jd ahli…. Iya…idok???? Ala…RM65 ngan post RM10…total nak  jadi  ahli RM75 dapat  kit permulaan  & postage…

Kenapa Akak Join Shaklee

Akak join Shaklee  atas  sebab  kesihatan….  Klau  tengok  mmg la  sihat...walafiat lagi….  Tp sebab Doktor  bising2… (x de la bising2  sgt sebenarnya biasa la…klau org bg nasihat nie..hehehe..phm2 je la…) klau  akak  nak  sihat.. akak  kena kuruskan badan….klau  x  risiko  tinggi…  boleh lumpuh…. Hmm….. dalam hati pun  berkata2 …teruk sangat ker???....Akak yang x de  penyakit yang  merbahaya ( 3 serangkai ) …. Alhamdullilah dengan  izin Allah  masih  lagi  sihat… Tp kenapa  doctor  cakap  macam  tu kn… mesti nak  tau….. sebab apa btul x… sebabnya..akak penah  exsiden..

Begini  peristiwanya …...
Tanggal….12 November 2012, hari   akak balik  lewat  dari  site… sebab  ade  dokumen  penting yang  perlu  disiapkan dan dihantar ke  HQ (email jer) sbb  boss nak  pakai untuk  meeting… jadi setelah semua urusan selesai…akak  pun baliklah…ngan 3 lagi  kwn  sekerja… mlm dh pun… dalam  pkul 8 lebih.. cuaca  gelap disebabkan malam tu hujan….  Gi singgah  makan sebab hari tu x sempat nak makan pun… Lapar kot… dah semua urusan selesai  keje  dah  siap… perut dah  kenyang…apalagi.. nk  balik tido  la plak  … nak  merehatkan badan …

Kereta yang dipandu oleh pemandu - mabuk
Destinasi pertama..hantar yang  terdekat dulu… Umah akak destinasi  terakhir.. Destinasi  pertama…  Dok bagi  signal nak masuk  simpang  umah  nie.  DUM..  ade bunyi  berdentum…. Akak tanya kwn kita kena langgar ker??? Pastu  dah  x  sedar… Sedar2  akak  dah  ade  dalam umah kwn akak… sebab kejadian  mmg btul2 kat simpang  depan  umah  dia….rupanya kena langgar belakang… Orang mabuk bawak keta ...sondol belakang keta yang akak naik... 

Kereta yang akak naiki.... terus x blh guna dah... total loss.
Akibatnya... Sorang  kawan  akak sakit kat  tulang  pinggul ( doctor ckp  tulang pinggul lari  sikit)… MC  seminggu…. Sorang lagi… Alhamdullilah xde ape2.. Yang paling teruk… Kawan akak  retak tulang  tengkuk… kena pakai  besi..kat leher  dia.. luar … kat  6 bulan dia berkampung kat  hospital Kuantan… Akak pulak lebam2 je… x de luka2nya… Malam tu  kena  tahan  kat  hospital….  Tekanan  darah  naik…sbb terkejut… kena  tahan spai 3 kali doctor check..nak  tengok  x…. masa kat  hospital… akak  muntah2… rasa pening2… dalam pkul  3@4  pagi ..Doktor bagi  balik… dengan bersama  bekalan ubat untuk pening .. x dapat MC pun. Balik  umah  tido  la..ape  lagi… mmg  x  mandi la… sbb  mata  dh  x  larat nak  buka  sbb pening …  

Keesokkan harinya…..

Kereta  yang terlibatsama...yang langgar belakang keta yang
akak naiki.
Bangun pagi  nak g keje, x boleh  nak bangun dari tido. Dengan bantuan adik akak akhirnya boleh bangun.. duduk dulu  sebab  pening…  bila bangun  je..rasa pening  nak pitam.. Hari tu adik  akak ambik  cuti..Bawak  akak  gi klinik (swasta) kat Rompin.. Gi klinik.. kena X-ray sebab akak  sakit kat  tengkuk.. x de retak… tp saraf..  Akhirnya..dapat 2 minggu MC...Adik akak  hantar  akak balik  kampung.. berehat dikampung..Masa kat  kampung.. pun sama x boleh lasak.. mmg sentiasa  baring ngan tido  je la… kepala memang  dah  x  boleh  pusing…macam  robot  dah… kerling  ngan hujung  mata je la.. nak  tengok  sebelah… pusing ngan badan  sekali.. Akhirnya, MC 2  minggu pun abih macam tu  jer..

Kembali  semula  untuk  bekerja.. tp sebelum  tu  gi klinik yang  sama.. bgtau  masih  lagi  pening2  & muntah2…serta rasa nk  pitam.. serta jari2  dah  rasa kebas2… dapat  lagi MC 2 minguu… 
Nie la rupa keta yang akak naiki.... 
Hmmm….
 Dah  nak  masuk  sebulan MC… Doktor  nasihatkan  akak gi hospital  buat CT Scan… sbb akak  masih lagi  pening2  & muntah2… & pesanan doctor jangan buat kerja  berat… Ahirnya dapat  surat  dari  doktor  untuk  majikan bgtau  akak x  leh  buat  kerja  berat… selama nie  keje  akak x  de la  berat pun ..angkat  file  je… Dok  mengadap  computer  jer…  tp  x  blh lama  macam dulu… pening…hampir  2 bulan  akak  MC.. Bila g keje  kena pkai kolar…  ( utk  org patah  tengkuk)… sbb  x nak  bg tengkuk  bergerak atau  terhentak… sebab  sebelum  tu  akak  masuk keje.. x pakai.. tp blm spai  opis  akak  dah  pening …  nak muntah..tangan memang  dah  pegang  belakang  tengkuk dah… x bg bergerak la kononnya… tmpt akak  keje.. hanya boleh  masuk  ngan  kenderaan  pacuan 4x4 … Ubat mmg  x penah  putus.


Inilah bentuk rupa colar yang akak guna
hanpir setahun.... ihsan Mr.Google
Bila masalah  sama sering berulang… doctor  nasihatkan  akak  lagi  untuk  gi  hospital… untuk  buat  CT Scan ..akhirnya  akak gi  hospital  masa  akak balik kampung.. lagi  sekali  kena  buat  x-ray.. & akhirnya..  akak  kena  wat  fisiotherapi sbb  masalah  saraf… rupanya ..selama nie .. kesan dari  kemalangan  yang  akak alami, akak memang  x  de  luka  luaran.. tp  terkena  sarat  kat  tengkuk.. dan saraf  yang  melibatkan tulang  belakang.. x boleh  lasak2 dah… 

Bermula la  era baru… era  bina  badan…

Selepas  exiden..badan memang naik mendadak.. maklumlah..akak  memang suka  makan..pantang  jumpa jer, ngap.. bila  dah  terlebih  berat.. badan dah  susah  nak  bergerak…  tu psal  doctor  nasihatkan  supaya  turunkan  berat  badan.. sebab ade kesan pada  saraf  akak ...

Jadi ..Akak pun survey .... mana2 produk yang sesuai untuk menguruskan badan... Akhirnya... akak berjumpa ngan Shaklee... akak dah tau tentang Shaklee dari zaman sekolah lagi... tp kita sihat nak buat ape ambik ... btul x???..
Shaklee bukan ubat... tp supplement ...yang diperlukan oleh badan.. jadi kita hanya perlu ambik supplement yang diperlukan jer... oleh sebab akak kena kuruskan badan supllement yang akak ambik adalah dari Set 3B (Bakar,Buang,Bina) iaitu Alfafa,lechithin dan ESP.

Set 3B
Alhamdullilah.... .

Sejak akak mengamalkan pengambilan supplement 3B berat akak turun... walaupun tanpa diet... turun tp lambat la skit... bergantung pada metabolisme seseorang gak... Tujuan akak ambik supplement adalah untuk kurus... tp ade lagi yang akak dapat sebagai bonuzz... kulit x kering seperti dulu... ingat x akak cakap ..jari2 akak kebas... akhirnya hilang  sejak pengambilan   supplement yang konsisten...

Sejak mendapat hasil yang positif... akak rasa sayang klau kebaikan yang akak dapat tidak dikongsi bersama keluarga... & rakan2.... 

Kerana inginkan harga yang murah... akak join Shaklee... bila dh makan supplement Shaklee terasa perbezaannya... Hanya dengan pelaburan sebanyak RM 75 termasuk post... akak mendapat kebaikan yang berbaloi-baloi...



Haa..... jadi sapa2 yang berminat nk tau tentang Shaklee jangan segan2 pm akak.... 
Jadi jgn tunggu lagi... jom pm akak... 





Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...