Nuffnang Ads

Ahad, 20 Julai 2014

B-Complex

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتهُ.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Hmm...Jom luangkan sedikit masa..tanya pada diri sendiri..Adakah anda yakin anda mendapat Vitamin B yang mencukupi setiap
hari???  
Sedangkan dalam masa yang sama tekanan hidup, pengambilan alcohol dan prekripsi ubat-ubatan berunsurkan dadah berupaya meningkatkan risiko pengurangan Vitamin B di dalam tubuh. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan  ketidakseimbangan vitamin B didalm tubuh.Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang  lebihan tidak akan disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem pencernaan. Oleh kerana itu, pengambilan vitamin B adalah penting untuk tubuh setiap hari.

Manfaat dari pengambilan Shaklee B-Complex
Ø  Menukar makanan kepada  tenaga – Membantu penghadaman, menukar lemak, kaborhidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
Ø  Melawan tekanan – Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
Ø  Membantu tembesaran – Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta  mengurangkan risiko kecatatan otak atau tulang belakang.
Ø  Rambut beruban dan gugur –membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
Ø  Baik untuk mata – mengurngkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penlihatan, menuatkan memori dan daya focus.
Ø  Mencegah anemia – membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibody, merangsang peredaran darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migraine, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.
Ø  Meredakan sengugut -  baik untuk masalah sengugut(PMS),meredakan kerisauan, kereshan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka  yang mengambil ubat hormone dan ubat tahan sakit.
Ø  Mencegah perlacche – dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mecegah jangkitan lidah (glossitis), dan nafas berbau.
Ø  Detoksifikasi – meredakan alahan.

Tip memilih B-Complex yang baik
·        Mengandungi kesemua 8 vitamin – B1, B2,B3,B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana  dinyatakan dalam RDA ( kesemuanya perlu diambil dalam masa yang sama)
·        Mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
·        Memastikan jurang penambilan peratusan nilai harian B1,B2, B3dan B12 tidak terlalu.

·        Elak dari mengambil B-Complex yang menawarkan rumusan larut air.

0 comments: