Nuffnang Ads

Selasa, 1 Julai 2014

Talasemia

Apa itu Talasemia?


Talasemia adalah penyakit genetik sel darah merah. 
Pesakit talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi. Ini adalah kerana gen yang mengawal penghasilan hemoglobin telah terjejas. Hemoglobin adalah satu protein di dalam sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tisu-tisu di dalam badan kita.
         Talasemia adalah penyakit genetik atau keturunan, di mana anak mendapat gen talasemia daripada ibubapa. Ianya bukan penyakit berjangkit , iaitu tidak boleh dipindahkan melalui darah, udara dan air , atau melalui sentuhan fizikal dan seksual dengan pesakit talasemia. Lelaki dan perempuan mempunyai peluang yang sama untuk mendapat penyakit ini.
        Satu daripada dua puluh penduduk Malaysia adalah pembawa gen talasemia. Di Malaysia, terdapat 600,000 hingga 1 juta pembawa talasemia, dan lebih kurang 2500 pesakit talasemia major. Kebanyakan pesakit adalah daripada keturunan Melayu, Cina dan kaum Bumiputra Sabah.


Jenis-jenis Talasemia
Terdapat dua jenis talasemia yang utama iaitu:

  • Pembawa gen (Talasemia Minor)
  • Pesakit Talasemia (Talasemia Major)

Talasemia Minor
Pembawa gen talasemia tidak menunjukkan apa-apa tanda atau masalah kesihatan. Pengesanan hanya boleh dibuat mengenai ujian darah talasemia. Seorang pembawa boleh menurunkan gen talasemia kepada anak-anaknya.


Talasemia major
akan menunjukkan tanda-tanda sejak dari umur 3- 18 bulan. Tanda dan gejala termasuk:
·         Keadaan pucat yang semakin ketara, sentiasa lemah dan resah
·         Anemia yang serius boleh menyebabkan kesukaran bernafas
·         Jaundis
·         Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa
·         Tumbesaran terbantut
·         Semakin anak membesar terdapat perubahan pembentukan di bahagian muka

Bagaimana gen Talasemia diturunkan kepada anak?
Anak mewarisi gen talasemia daripada ibubapa. Contohnya, jika kedua-dua ibubapa adalah pembawa gen talasemia, berkemungkinan setiap kehamilan melahirkan bayi berpenyakit talasemia adalah tinggi
Rawatan untuk pesakit Talasemia

Pesakit Talasemia Major


  1.  Ø   rawatan transfusi darah sebanyak 1-2 kali sebulan dalam seumur hidup untuk mengembalikan paras hemoglobin ke tahap yang lebih baik dan tisu-tisu di dalam badan akan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.(menyebabkan pengumpulan zat besi yang berlebihan dalam organ-organ penting)
  2. Ø  rawatan penyingkiran zat besi yang berlebihan adalah amat penting kerana fungsi organ-organ sepperti jantung, hati dan kelenjar endoktrin akan terjejas dan mendatangkan kesan buruk terhadap pesakit Ia boleh diberikan secara suntikan atau mulut.
  3. Ø   Pilihan lain adalah pembedahan membuang limpa yang dijalankan terhadap pesakit talasemia major bergantung pada situasi tertentu.
  4. Ø  Rawatan pemindahan sum-sum tulang daripada adik-beradik yang sesuai juga ada dijalankan,. sementara rawatan gen masih di dalam kajian.


Komplikasi Talasemia
Jika tidak dirawat, pesakit talasemia akan mendapat tanda-tanda yang disebut di atas dan ia boleh membawa maut disebabkan oleh kesan anemia yang serius, kegagalan jantung dan jangkitan kuman.
Jika hanya mendapat rawatan transfusi darah tanpa rawatan penyingkiran zat besi, zat besi yang terkumpul di dalam organ-organ akan mengganggu fungsi organ tersebut.

Bolehkah Talasemia dicegah?
Talasemia hanya boleh dicegah dengan mengenal pasti pembawa gen melalui ujian saringan dan mengelak perkahwinan sesama pembawa-pembawa gen talasemia.

Adakah kumpulan sokongan untuk pesakit Talasemia?
Sila hubungi hospital berhampiran, klinik atau Persatuan Talasemia Malaysia.Testimoni 


Testimoni 1


Testimoni 2


Produk ini tidak bertujuan  untuk  mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah  sebarang  penyakit.

0 comments: