Bahan-bahan
:
125 gm
self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
250 ml
air
1/2
sudu teh gula
3 biji
telur.....
Cara
membuatnya :
Ø
Panaskan
oven pada suhu 220 darjah C.
Ø
Satukan
butter, air dan gula dalam periuk. Panaskan sehingga butter cair.
Ø
Selepas
ia mula mendidih, terus masukkan tepung. Kacau dengan pantas sehingga ia kurang
melekat pada dinding periuk. Konsistensi perlulah kental. biarkan adunan
betul-betul sejuk.
Ø
Selepas
sejuk, masukkan telur satu persatu. Kacau sehingga rata dahulu sebelum
dimasukkan telur seterusnya. Mas pukul guna mixer hingga adunan licin.
Ø
Gunakan
beg paip dan paipkan mengikut bentuk yang anda suka di atas dulang yang telah
disapu marjerin.
Ø
Renjiskan
cream puff dengan sedikit air.
Ø
Bakar
dalam oven dengan suhu 200c hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30
minit.
Ø
Suhu
yang panas membantu puff naik dengan sempurna.
Ø
Pastikan
puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven. Ia kelihatan
ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning
kecoklatan sedikit.Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan
tidak berongga di dalamnya.
Ø
Selepas
dibakar. Buatlah lubang dibawah atau belah dua secara melintang dan paipkan
dengan krim pastri atau sebarang krim yang anda suka dan salutkan atas dengan
coklat cair atau ayakkan dengan sedikit gula icing.
Selamat mencuba
Terima
kasih pada tuan empunya resepi diatas perkongsian
0 comments:
Catat Ulasan